HEAVEN
AND
EARTH
Grupputvecklingsprogam
Det är vanligt förekommande att vi arbetar med den psykosociala arbetsmiljön på en arbetsplats, vilket främst innebär att det är samarbetsproblem i gruppen som i sin tur leder till dåliga arbetsresultat. Då vi kommer in i organisationen med våra ögon och antenner känner vi ofta av en orationell avsaknad av positiv dynamik och en känsla av att ”luften” håller på att ta slut. Det som ofta först kommer till vår kännedom är information om att de i gruppen försöker hitta felet i form av sk ”syndabockar” vilket i sig är en skuld som är svår att bära för den som är utsedd.
Genom vårt researcharbete där analys, individuella samtal och kreativa metodiska upplägg ingår möjliggör vi för gruppen att börja lyssna, kommunicera och samarbeta på ett nytt och outforskat sätt. Vi brukar kalla detta för ”nya perspektiv” i gruppen men konkret innebär det att vi öppnar dörrar för det outforskade hos var och en i gruppen. Resultatet blir att gruppens deltagare känner en ny glädje, tilliten är tillbaka och det börjar växa fram nya relationer. Det i sin tur leder till att reflektionsförmågan öppnas upp och detta utvecklas till en välmående gruppkonstellation med ny kraft och energi.
Det händer också att vi kommer till en arbetsplats med medarbetare som når bra resultat och som är fulla av tillit och energi. Där ligger vårt arbete i att bevara denna energi, stimulera och utveckla till att behålla detta tillstånd, men istället öka på deras kreativa potential. Här är det betydelsefullt att lyfta fram gruppens drivkraft!
Det är ingen självklarhet att det inte förekommer problem i sk levande grupper och det kan finnas behov för ventilation av olika karaktär. Även här arbetar vi med individuella samtal och olika gruppövningar.
Exempel på några av våra kreativa metodiska upplägg kan ni se under fliken Heaven & Earths verktygslåda.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Arbetsgruppspsygologi är enligt gruppsykologen Joseph Luft (1984) ett område vilket kan liknas som ett horn som står i förbindelse med mänskliga kontexter som familjer, samhällen, kulturer och organisationer.
Arbetsgruppen består i sig av individer som var och en bär på sin historia och personlighet. Varje gruppmedlem har ständigt pågående psykiska processer inom sig som fantasier, känslor, intryck och tankar menar psykologen Rolf Granér (1991).
Copyright © All Rights Reserved